Maailma viljad, Egiptuses

Puuvilajpood ja pähklipood keset tänavat

Nadiin tuleb vanaisa juurest alt korruselt, kaks kiivit kotis. “Võta, mina neid küll ei taha. Need on mingid karvased,” vaatab ta ebalevalt kahte pruuni puuvilja ja ulatab need mulle. Panen kiivid kraanikaussi ja korraga meenub mulle aeg, mil ise esimest korda kiivisid proovisin – isa tõi neid mulle Soomest, kus ta vene aja lõpus töötas, ja mina sõin neid siis koorega – no olid need ju nii suurte tikrite sarnased.

Kiivisid tegelikult Egiptuses ei kasva, neid tuuakse maale sisse mujalt ja seetõttu on nad teiste puuviljadega võrreldes kallid. Näteks maksab 1 kiivi 5 krooni, mille eest saab juba kilo banaane või 2 kilo maaskaid. Seda hooajal muidugi. Üldse on mõtekam osta hooajalisi puuvilju, kuna siis on need maitsvad, vitamiinirikkad ja muidugi ka odavad.

Egiptuses kasvab väga palju ernevaid puuvilju, igal hooajal on oma nägu – talvel on tsitruselised, nagu mandarinid ja apelsiinid, ja banaanid; suvel on maitsvad rohke veesisaldusega puuviljad, nagu arbuus, melon ja viinamarjad, aga ka virsikud, ploomid, õunad. Õunu on saada muidugi aastaringselt, kuid väljaspool hooaega on need toodud näiteks Türgist või Ameerikast.

Datlipalm

Ramadaan ajal süüakse palju kuivatatud puuvilju, nagu viigimarjad, aprikoosid, datlid, ploomid ja rosinad, mis jäetakse ööpäevaks veega seisma ja seejärel süüakse paastupäeva lõppedes magustoidu eest – annab palju kasulikke vitamiine ja taastab energiavarud. Ramadaani paastupäev lõpetatakse tavaliselt aprikoosimoosist valmstatud mahlaga. See moos on pressitud kokku nagu paber ja ka see tuleb jätta veega päevaks seisma, et moos lahustuks. Ramadaanist rääkides ei saa mõõda minna ka datlitest, mida on siin nii värskena kui kuivatatuna. Samuti on olemas eraldi datlite liik, mis ei ole ei kuiv ega värske, vaid mesine. Neid müüakse ka erinevate täidistega, näteks on datlikivi asemele pandud mandel. Datlid sisaldavad väga palju kasulikke aineid ja seega on head abilised paastumise ajal.

Palju on ka eestlastele võõraid puuvilju. Kord külas olles toodi mulle taldrikul mango ja nuga. Lõikan mina seda, mis ma lõikan, aga pooleks see ei lähe. Kuni nuga läks hoopis pooleks. No kust pidin mina teadma, et seal sees suur kivi on! Samuti olen ma söönud guajaave koos kividega ja kakat – see on selline tomati sarnane vili ja kui seda pakutakse, siis on lastel alati lõbu laialt. “Kakat toodi!” Eesti keeles on selle nimeks kakiploom. Äkki olete midagi sellest kuulnud? Mina ei olnud.

7 responses

  1. Assalamu Aleikum!

    Mina olin siia kolides nii pettunud kui sain teada et kiivid ja ananassid nii kallid siin on ja polegi kohalikud viljad 😦
    kaka on maistev 🙂

    • Wa aleikum essalaam!
      Ma vaatasin esialgu “kakat” ehk kakiploomi teatava võõrastusega – no kuidas sa sööd magusat tomatit! Aga mida rohkem sõin, seda rohkem hakkas meeldima:)
      See on vist paljude asjadega nii, et kui võtad omaks, armud. Söögiga seoses meenub mulle veel see, kui esimest korda mulukhiat sõin – no mis roheline kaamlitatt! Ja esimest korda jäigi minu poolt puutumata, kohalikud muigasid. Aga nüüd – love, love, love 🙂

  2. 🙂 Lahe 🙂 Egiptuse arbuusid on parimad! 🙂 Ja ega mangod ka alla ei jää neile.. “Kaka”st polnud kuulnudki – kuna nende hooaeg on?

    Ja mulukhia on laste vaieldamatu lemmik. Sellega on hea rõõmustada eestlastest külalisi. Siiani on vähesed julgenud proovida kui näevad mismoodi see venib 🙂

  3. Minu teada on kaka Eestis hurmaa nime all ka, v2hemalt V6ru poodides kyll. Guaave s88me me alati koos kividega, ma ei teadnudki, et kivid alles peab j2tma? Minu meelest see osa k6ige maitsvam ongi, yldiselt on guaav aga mahlana parem. Nagu suhkruroogki, niisama n2rida ma teda ei viitsi, aga mahl on megahea. Mina ei teadnud siia tulles neiteks viigimarju ka, ainult kuivatatult, aga varsked on ylihead. Ja olen siin veel mingeid veidraid vilju nainud, mille nime ei tea, paistavad sellised ogalised valja, rohelised.

    • Jah, kakiploom on tõesti ka hurmaa. Kujuta ette, kui poepidaja kirjutaks sildile “Kakiploom” – kui paljud seda siis ostaksid 🙂 Hurmaa jah rohkem kasutusel. Guajaavidega on siin nii, et osad võtavad kivid välja minu mehe peres, et nii on lihtsam seedida, osad söövad ka koos kividega. Aga guajaavipiim on vaieldamatult hea. Viigimarjad on nämmad, eriti Ramadaani ajal.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s